Skip to main content

Gévai Csilla

A Fiúról Apára Program szakmai vezetője

Úgy bánjatok másokkal, ahogyan ti is szeretnétek, hogy
bánjanak veletek!

Jézus Krisztus

A Fiúról Apára Program megálmodója és szakmai vezetője vagyok. Én felelek a program pedagógiai és metodikai tartalmáért. 

Aranyvackor-díjas gyerekkönyvíró és -illusztrátor vagyok. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar szakán szereztem bölcsész, majd tanári diplomát, aztán ugyanitt elvégeztem a kulturális antropológia szakot is, s így bölcsész és tanári diplomával is rendelkezem. Az egyetemi évek alatt fő kutatási területem az eszkimó kultúra volt. Ennek a témának azóta több mindent is köszönhetek az életemben. Például fél évet tölthettem el ösztöndíjasaként Finnországban, a lappföldi Rovaniemi városában, ahol a Mikuláson kívül van egy Arctic Center nevű intézmény is, ahol az északi sarkkörön élő kultúrákat kutató kutatók dolgoznak. Én itt döntöttem el, hogy úgy szeretnék információt átadni, hogy azt ne csak a kutatók értsék. 

Fontosnak tartom, hogy hétköznapi szinten is érthető legyen, amiről írok. Ez az egyszerűsített információátadás annyira jól sikerült, hogy egészen az óvodásokig meg sem álltam a módszeremmel. A kutatói ösztöndíj lejárta után aztán nagyot fordult az életem. Megnyertem egy országos meseíró- és könyvillusztrátori pályázatot, és onnantól kezdve azt csinálhattam, amit a világon a legjobban szeretek: írhattam és rajzolhattam. Célom egy olyan „szórakoztató tudományos műfaj” létrehozása lett, ami humorosan, játékosan, de mindenképpen igazi tudást átadva tanít.

Tanulmányok:

2003-2005 Eötvös Loránd Tudomány Egyetem, ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, kulturális antropológia és magyar nyelv és irodalom szakos tanár

2002 London, Golders Green College ösztöndíjasa

1995-2001 Eötvös Loránd Tudomány Egyetem, Magyar Nyelv és Irodalom szak

1996-2003 Eötvös Loránd Tudomány Egyetem, Kulturális Antropológia szak

1994-1996 Budapest, Új Színház, stúdiós hallgató

1990-1994 Budapest, Vörösmarty Mihály Gimnázium, dráma tagozat

Tagság:

2018- MMA Képzőművészet Tagozat – nem akadémikus tagja

2009- MAOE (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete) Iparművészeti tagozat – tervezőgrafikus művész

Koródi Eszter

A Fiúról Apára Program operatív vezetője 

A gyermeki lét nagy titka nem az, hogy gyermekeinknek sokat kell tanulniuk tőlünk,
hanem az, hogy nekünk kell sokat tanulnunk gyermekeinktől. 

Menachem Mendel Schneerson

A Fiúról Apára Program operatív megvalósulásáért felelős vezetője és háromgyermekes anya vagyok. Nagyon fontosnak tartom a gyermekek környzettudatosságra nevelését már egész kicsi korban. Egy óvodás gyerek tiszta szívű és érdeklődő, még önzetlenül tud szeretni. Ha már óvodás korban megszerettetjük a felnövő generációval a természetet, a mi csodálatos bolygónkat, a Földet, akkor még van esély arra, hogy ők már jobban fognak rá vigyázni, mint mi tettük az elmúlt évtizedekben. S az ő mintájukat követve remélem, hogy mi, felnőttek is megtanuljuk gyermekeinktől jobban szeretni a Földet.

A Budapesti Műszaki Egyetem  menedzser szakán szerzett diplomát. A Humán Erőforrás Programok Irányító Hatóság szakértői csapatának tagjaként részt vett a 2007–2013-es időszak  operatív programjának, akcióterveinek kidolgozásában, a beérkező projekt javaslatok elbírálásában. A MAPI, Magyar Fejlesztő Iroda Zrt. alvállalkozójaként több egészségfejlesztést és a munkavállalók képzését támogató projektet nyert, melyeket megírásuktól a záró beszámolóig menedzselt. Felkért szakértőként  egyéb képzési projektekben szakmai és pénzügyi monitoringot végzett. Három gyermeke születése után a Digitális Esélyegyenlőség Alapítványnak volt operatív vezetője, biztosította az alapítvány előírás szerinti működését. Pedagógus továbbképzési programok akkreditálása mellett a képzések  szervezését és dokumentálását is végezte.